13 redenen om met minder te leven

The Year of Less.

Al speurend op het internet kwam ik een leuke blog tegen van een Amerikaanse vrouw. Zij had zich met haar gezin een doel gesteld.  Ze noemde het : The Year of Less .Het plan was om 365 dagen, elke dag, iets te doen om het leven te versimpelen en te minimaliseren.
In haar blog beschrijft ze rigoureuze acties. Zoals het overhouden van 8 handdoeken. 1 per gezinslid. Vader, moeder, 5 kinderen en de 6de, nog in de buik, had straks ook een handdoek nodig. 8 dus! Het leverde haar kastruimte en minder was op. Zo staat haar blog vol met inzichten over wat je aan overbodige rommel thuis kunt hebben.
Maar ze gaf ook een interessante opsomming van redenen. Waarom zou je zo minimalistisch willen leven? Is het om een perfect opgeruimd huis te hebben? Is het om elk potloodje op de juiste plek te hebben? Is het zuinigheid? Neurotisch gedrag? Zij gaf 13 redenen om met minder te leven. Ik kon ze bijna allemaal knikkend be-amen. Ik heb ze vrij vertaald in deze blogpost. Ik ben benieuwd welke jou het meest aanspreekt. Waarom zou jij met minder leven?

Enjoy!

1. Omdat je tijd te kostbaar en te kort is om te spenderen aan zoeken, organiseren, sorteren, schoonmaken , kopen, hebben en regelen van al je spullen

2. Omdat we altijd een voorbeeldfiguur zijn voor iemand. In het engels noemen ze dit the Joneses. Iemand kijkt naar jou en mij en probeert ook zo’n lifestyle er op na te houden. Dus gooi jij het roer om wordt dat gezien. Je creëert in feite een nieuwe status quo!

3. Omdat de wereld het zich niet kan veroorloven om alle mensen zo’n overdadig leven te laten leiden.

4. Omdat alles waar we mee thuiskomen hoe dan ook, op een dag, op de vuilnisbelt terecht komt.

5. Omdat de wereld beter verdiend. Minder bezitten geeft de mogelijkheid om meer te geven.

6. Omdat niemand ooit echt gelukkig is geworden van het verzamelen van snuisterijen.

7. Omdat het de moeite waard is om ruimhartig en te zijn. Als je echt dankbaar kunt zijn voor alles wat je hebt kun je het weggeven.

8. Omdat zoveel mogelijk willen kopen voor zo weinig mogelijk een consumptiemaatschappij creëert gebaseerd op hebben, hebben, hebben.

9. Omdat de allermooiste dingen in het leven simpel zijn, ongrijpbaar en vaak bijna gratis.

10. Omdat minder spullen gelijk staat aan meer ruimte voor mensen en leven. Meer ruimte voor grote bordspellen, LEGO-creaties en spontane kietel-stoeipartijen op de vloer.

11. Omdat, ooit, iemand waar we veel van houden voor de verdrietige taak staat alles uit te sorteren waar wij aan vast moesten houden en niet los konden laten.

12. Omdat in toenemende mate moeilijker wordt om het verschil te zien tussen wat we nodig hebben en wat we willen hebben. als we leven met zoveel meer dan we nodig hebben.

13. Omdat we een keuze hebben. En met die keus komt ook een verantwoordelijkheid. Veel mensen op de wereld hebben niet de keuze om te leven met ‘genoeg’. Zij hebben om te beginnen al veel te weinig om van te kunnen leven. De keuze is niet om te leven met ‘genoeg omdat zij te weinig hebben. Wij kunnen kiezen voor een simpel leven zodat zij simpel kunnen leven!