De 10 handigste apps die je helpen het overzicht te bewaren.

Ben je onder de 30 dan zal je op je voorhoofd tikken maar: vroeger…. deden we het gewoon met een agenda en een kalender in de keuken. Maakten we afspraken bij de fontein in de stad waar we simpelweg bleven wachten als de ander wat later was. Of gingen we onverhoopt weer naar huis waar een antwoordapparaat piepte: “Ja, ik wilde je nog bellen maar je bent vast al weg”. Sinds de uitvinding van mobieltjes gaat die vlieger niet meer op. Waar sta je dan? Oh, ik zie je al. Ik zwaai nu naar je, hahaha!

 Ik liep zeker niet voorop met de nieuwste ontwikkelingen. Iedereen had al een mobieltje en een pc thuis maar ik vond dat niet nodig. Chatten, sms-en, sociale media, ik was echt de laatste! Maar op een gegeven moment wilde ik op zijn minst weten wat het was en niet achterblijven. Daarna volgde de smartphone, ook om mee te bellen 😉

Maar dat bleek een enorme ondersteuning voor me in een periode dat mijn hoofd een vergiet was en ik overzicht nodig had in mijn leven.
Ik vond oplossingen voor ongemakken als:

wel een afspraak op de kalender maar niet in je agenda geschreven.
– geen agenda meegenomen en wel een afspraak willen onthouden
– boodschappenbriefje op tafel laten liggen en al in de winkel staan.
– knipsels en kopieën van artikelen die ik nog wilde lezen in een ordner die voller en voller werd.
– recepten in een tijdschriftenhouder met vetvlekken en scheuren doordat ze op een nat aanrecht hadden gelegen.
– 10 keer doorgestreepte en opnieuw overgeschreven to-do-lijstjes.
– Veel gele post-its op mijn scherm, bij de nieuwe dag in de agenda, op de deur ( verwarming uit!)

Herken je deze situaties? Is daar iets mis mee? Mijn Afrikaanse man heeft helemaal geen agenda. Nooit gehad. Hij onthoudt alles. Ook als hij onverhoopt iets vergeet is dat voor hem nog geen reden om er een aan te schaffen. In zijn portemonnee bulkt het van de kleine briefjes, tandarts-afspraakkaarten met krabbels, bonnetjes met telefoonnummers achterop. ‘Ik heb alles hier in mijn hoofd, zegt ie als ik daar weer eens over begin. En eerlijk gezegd gaat het meestal goed.

Dus waarom zou je je dan gaan verdiepen in apps voor takenlijsten, agenda’s en reminders?
Nou, ik heb inmiddels een en ander uitgeprobeerd en kan zeggen dat ik sommige apps niet meer wil missen. Als je hoofd het op een gegeven moment wat minder doet is wat technische hulp heel fijn..

Hier volgt mijn top 10:

1. Evernote.
Ik heb Evernote zowel op mobiel, tablet en pc geïnstalleerd. Als ik ergens iets interessants lees klik ik op het olifantje van evernote en die slaat op wat ik ervan wil hebben. Vervolgens verwerk ik het in de app tot een leuk blogartikel of een opzet voor een training. Je kunt je aantekeningen maken, foto’s opslaan, takenlijsten opstellen, spraaknotities opnemen en dit alles doorzoeken, zowel thuis als op je werk of onderweg. Het is ook nog eens te delen met collega’s. Must have!

2. Smulweb.
Mijn favoriete onderdeel is het invullen van de inhoud van je koelkast. Half zakje spinazie, eieren en quinoa. Wat kan je daar dan van maken? Er rolt vaak een verrassend recept uit waar je niet eens meer voor naar de winkel hoeft. Meestal heb ik in het weekend al vooruit gekookt, een maaltijd ingevroren maar er zijn altijd dagen dat je even niet weet wat je wil koken. De inspiratie is er dan niet. Met deze app lukt het me altijd. 

3. Hootsuite.
Communicatie verplaatst steeds meer richting de social media. Met de app Hootsuite kun je al het verkeer op je verschillende social mediakanalen makkelijk overzien.Ik had de gewoonte om een ‘rondje’ sociale media te doen. Eerst Twitter, daarna Facebook, ook mijn bedrijfspagina en daarna Linked-in. Het kan allemaal in 1 oogopslag via deze app. Dat scheelt een hoop klikwerk. En je kunt berichten vooruit plannen.

4. Wunderlist/ To Do
Weg met de briefjes, post-it’s en lijstjes om maar niets te vergeten. Deze gratis taakmanager om overzicht te houden over al je taken. Alle acties voor mijn werk komen er in, de boodschappen, de afwezigheid van de muzikanten in mijn band, de extra taken voor de klas van mijn kinderen, liedjes die ik nog eens wil zingen, vrijwilligerswerk acties. You name it en het krijgt een plek hier in het digitale geheugen. Dan vind ik het terug op mijn mobiel, tablet op pc. Eventueel met herinnering en alarm erbij.  En per taak de mogelijkheid om een subtaak toe te voegen en omschrijving. Wel zo handig.
 
5. Datumprikker: online afspraken maken.
Datumprikker.nl is een ideale manier om online afspraken te maken met collega’s, vrienden of familie. Naast het prikken van een datum en locatie kun  je  datumprikker.nl ook gebruiken om cursisten in te plannen (rooster) of de deelnemers voor een evenement in te schrijven (inschrijving). Het gebruik van datumprikker.nl is gratis.
 6. Google agenda.
Je bent bij de tandarts en hebt je agenda niet bij je. Natuurlijk kun je op de gok een datum prikken maar met de Google agenda op je mobiel check je makkelijk wanneer het uit komt. Ik hou van apps die op alle apparaten geïnstalleerd kunnen worden. Hier synchroniseer je snel alle afspraken mee en heb je geen losse briefjes meer in je zak. Ook handig, lijkt me, is dat hij te synchroniseren is met de agenda van je partner zodat je samen en voor elkaar afspraken kunt vastleggen. Daar moet ik met mijn papiertjes-man natuurlijk helemaal niet mee aan komen. Maar doe jij er je voordeel mee!

7. Stocard voor al je klantenkaarten.
Een app waarin je al je klantenkaarten kunt opslaan. Weg met al die talloze klantenkaarten uit je portemonnee! Aan de slag. Pasje voor pasje invoeren, even een werkje maar dan heb je ook wat. Je kunt de winkel opzoeken in de app en vervolgens makkelijk met de scanner de barcode scannen. Scant ie niet omdat de winkelapparatuur niet up to date is?  Vraag dan de caissière om handmatig je klantenkaart nummer in te voeren.

8. Pinterest.
Natuurlijk voor de leukste plaatjes van de mooiste plekken op de wereld. Of voor inspiratie voor je tuin of slaapkamer. Maar ik zoek ook regelmatig een waar-je-nooit-aan-denkt-oplossing voor bijvoorbeeld het natuurvriendelijk verwijderen van onkruid, wat doe ik met overtollige tegels (border van maken) of het verwijderen van aanslag uit je gootsteen (baking soda en azijn). Ook voor mijn nieuwsbrief hoop ik altijd weer zo’n originele oplossing te vinden.

9. Alarm op je telefoon.
Niet echt een wonder-app maar ik gebruik hem veel. Veel om afwijkende structuren te tackelen: groep 5 knutselen een oud wit T-shirt mee, eierdozen en wc-rollen voor groep 3. 5 Euro van de sponsorloop inleveren. Om 21.30 verwarming uit. Dat soort kleinigheden maar zo fijn als je er automatisch aan herinnerd wordt. Een bliebje vla voor 15.00 uur als ik naar het schoolplein moet vertrekken. Een wekelijkse reminder om een vriendje mee te nemen naar voetbal, als er gym op school is. Alles wat ik niet wil vergeten en dus ook niet vergeet als er een alarm voor gemaakt is.

10. Blijven ademen, ontspan. Verschillende meditatie-apps.
Zo, nu hoeft je hoofd niet meer zo veel te onthouden. Alles staat genoteerd in je apps. Laat het los. Binnen een paar klikken tover je alle taken weer te voorschijn. Helaas is je hoofd vaak nog steeds gewend om maar aan duizend dingen tegelijk te blijven denken. Vandaar dat ik wel eens mediteer/ ontspan met de Mindfullness app van VGZ. Of met een hartcoherentie-app. Ik heb hier geen vaste tijden voor maar wanneer ik voel dat ik te hard ga helpt dit me even pas op de plaats te maken.
Houd het hoofd leeg!