Het georganiseerde leven van Marianne Vos

Wielrenster Marianne Vos (27) laat een huis bouwen, las ik onlangs in de krant. Een mooi landhuis met rieten dak. Ze wilde eigenlijk op zichzelf gaan wonen maar besloot toen haar ouders mee te laten verhuizen. Ze gaan dus met het hele gezin in het nieuwe huis van Marianne wonen. Een opvallende keuze.  Misschien had ze ook het onderzoek van Solomon en Jackson van de Universiteit van Washington gelezen? Deze wetenschappers toonden namelijk aan dat er een wezenlijk verschil is tussen mensen bij wie het thuis goed op orde is en bij wie niet. Lees maar mee:

‘Solomon en Jackson bekeken de data van 4544 heteroseksuele stellen over een periode van vijf jaar (2005-2009). Succes op het werk werd gedefinieerd door te kijken of iemand hogerop klom en of er sprake was van een salarisverhoging. Vervolgens kregen de deelnemers een test waarin vijf persoonlijkheidskenmerken werden gemeten: openheid, extraversie, vriendelijkheid, neurotisch zijn en nauwgezetheid. De onderzoekers ontdekten dat mensen met een man of vrouw die hoog scoorde op nauwgezetheid een grotere kans hadden op meer succes in hun carrière.

Georganiseerde partners ontlasten hun wederhelft namelijk op veel vlakken: ze zijn georganiseerd, betrouwbaar en ze regelen vaak de administratie. Hierdoor blijft er voor de partners ruimte, tijd en energie over om te besteden aan hun werk.’

Marianne Vos heeft voor zover ik weet nog geen verkering of samenwoonplannen. Maar ze was in elk geval tot de conclusie gekomen dat een huishouden in je eentje te veel rompslomp en afleiding zal geven. Natuurlijk wil je niet nadenken over de boodschappen en het menu van vanavond. Of dat je die lamp boven de tafel moet vervangen of het brood nog uit de vriezer halen. Als topsportster heeft ze alle focus nodig voor haar prestaties.

Het is dus belangrijk dat je de thuisbasis dan goed organiseert. Haar ouders hebben haar altijd tot in details gesteund en hebben de verantwoordelijkheid genomen voor deze basistaken. Dat maakt dat Marianne met gerust hart en een vrij hoofd alle aandacht kan geven aan haar sportcarrière. Chapeau dus, Marianne! Goed georganiseerd!

Mocht je nu ook serieuze carrièreplannen hebben, een sportcarrière nastreven of alle focus nodig hebben voor welk hoger doel in je leven dan ook: Organiseer je thuisbasis! En heb je geen opgeruimde partner of een hele lieve chaoot: regel dan de randvoorwaarden! Zoek huishoudelijke hulp, besteed taken uit als boodschappen doen (online!) en administratie. Het loont als je daardoor stappen kan (kunt) maken en je investering  terugverdiend.